Jóga,  Levendula

Jógaszőnyeg tisztítása levendulával

A legtöbb jógastúdióban vannak jó minőségű közös használatú jógaszőnyegek. Ezeket általában minden használat után letisztítják a gyakorlók valamilyen fertőtlenítő folyadékkal.

Természetes összetevőjű tisztítószert házilag is tudsz készíteni az otthoni jógaszőnyegedhez, rengeteg recept található a neten. Nekem is van egy jól bevált receptem, természetesen levendulás 😊 A levendula illóolaja fertőtlenítő hatású. Belélegezve levertség, fáradtság esetén élénkít, idegesség esetén pedig nyugtat, ellazít.

jogaszönyeg jogamatrac
Szabadtéri használat után szükséges lehet letisztítani a szőnyegeket

A tisztítószer elkészítéséhez kell egy kisebb szórófejes üveg vagy flakon, ez lehet például egy kiürült, kiöblített pumpás dezodor is. Az üveget engedd 2/3-ig vízzel, adj hozzá 20%-os ecetet (ha 10%-osod van, akkor fele-fele arányban), és cseppents bele 100%-os tisztaságú levendula illóolajat, 75 ml-es üveg esetén kb 10-12 cseppet. Használat előtt jól rázd fel! Szükség lesz még egy tiszta rongyra, ami lehet akár egy kiszanált póló is, hogy valóba hulladékcsökkentő megoldás legyen. Fújd le a szőnyeget a tisztító permettel, töröld át a ronggyal. Mielőtt használnád vagy feltekernéd a jógaszőnyeget, mindig várd meg, hogy teljesen megszáradjon. Nagyon kellemes lesz levendula illatú szőnyegen jógázni 🙂

Néhány napnál tovább ne tartogasd az elkészült adagot! A maradék ecetes-illóolajos oldatot mosáshoz öblítőként szoktam használni.

Szólj hozzá