Ajvár + sós keksz
Az ajvár lehet öntet, mártogatós, pizzaalap, tésztafeltét és szendvicskrém is. Vegán, csak növényi eredetű összetevőket tartalmaz.
- 1-2 sült padlizsán hámozva
- 2-4 sült kápia paprika hámozva
- 1-2 paradicsom (leforrázva, hámozva)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só
- őrölt fekete- vagy színes bors
- oregánó
- bazsalikom
- őrölt füstölt pirospaprika
- csili vagy sült erős zöldpaprika
- olíva olaj
Először a félbevágott padlizsánokat teszem a sütőbe (alufólián rácsra vagy sütőpapíron tepsibe), majd 10-15 perccel később melléjük rakosgatom a félbevágott paprikákat is. Miután megsültek és kihűltek a zöldségek, lehúzom a héjukat. Egy nagyobb edényben a többi hozzávalóval együtt összebotmixerezem. Végül öntök hozzá egy kevés olíva olajat.
Sós keksz
Fél kocka élesztőt pici cukorral kb. 1 dl langyos vízben feloldok. Fokozatosan hozzákeverek kb. 30 dkg lisztet (teljes kiőrlésű és sima búzalisztet, de lehet bármilyen gluténmentessel is), majd sózom és belekeverek különböző magvakat (pl. lenmag, fekete és/vagy fehér szezámmal, napraforgómag, tökmag). Ha nagyon lágy, teszek még hozzá lisztet. Kicsit állni hagyom a tésztát, majd kinyújtom 2-3 mm vastagra, felvágom kb. 1 cm széles és 5-6 cm hosszú csíkokra. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm. Közepes hőfokon érdemes sütni az ideális színárnyalat eléréséig.
