Vegán receptek

Ajvár + sós keksz

Az ajvár lehet öntet, mártogatós, pizzaalap, tésztafeltét és szendvicskrém is. Vegán, csak növényi eredetű összetevőket tartalmaz.

  • 1-2 sült padlizsán hámozva
  • 2-4 sült kápia paprika hámozva
  • 1-2 paradicsom (leforrázva, hámozva)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • őrölt fekete- vagy színes bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • őrölt füstölt pirospaprika
  • csili vagy sült erős zöldpaprika
  • olíva olaj

Először a félbevágott padlizsánokat teszem a sütőbe (alufólián rácsra vagy sütőpapíron tepsibe), majd 10-15 perccel később melléjük rakosgatom a félbevágott paprikákat is. Miután megsültek és kihűltek a zöldségek, lehúzom a héjukat. Egy nagyobb edényben a többi hozzávalóval együtt összebotmixerezem. Végül öntök hozzá egy kevés olíva olajat.

Sós keksz

Fél kocka élesztőt pici cukorral kb. 1 dl langyos vízben feloldok. Fokozatosan hozzákeverek kb. 30 dkg lisztet (teljes kiőrlésű és sima búzalisztet, de lehet bármilyen gluténmentessel is), majd sózom és belekeverek különböző magvakat (pl. lenmag, fekete és/vagy fehér szezámmal, napraforgómag, tökmag). Ha nagyon lágy, teszek még hozzá lisztet. Kicsit állni hagyom a tésztát, majd kinyújtom 2-3 mm vastagra, felvágom kb. 1 cm széles és 5-6 cm hosszú csíkokra. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm. Közepes hőfokon érdemes sütni az ideális színárnyalat eléréséig.

ajvár vegán sós keksszel
Ajvár mártogatósként vegán sós keksszel

Szólj hozzá