Jóga

Légzőgyakorlatok – A hasi légzés

Ezt a légzőgyakorlatot bármilyen testhelyzetben végezheted, ülve, állva vagy fekve is, ahogy el tudsz lazulni. A mély hasi légzésnek stresszoldó hatása van, nyugtatja az idegrendszert. Ennél a légzésformánál a tüdő legalsó szakaszát is használjuk, tehát a has körkörösen tágul azáltal, hogy a rekeszizom lefelé mozdul.

Ha kényelmesen elhelyezkedtél, hunyd le a szemed és kezd el figyelni a légzésedet! (A légzés figyeléséről itt olvashatsz.) A belégzés és a kilégzés is orron át történjen. Majd hozd a bal tenyeret a köldökre, a jobb tenyeret pedig a bal kézhátra. Hanyatt fekvésben ha nem érnek le a könyökök a talajra, a kezek szétcsúszhatnak. Ne szorítsd, csak puhán pihentesd a kezeket a hason. Lélegezz tudatosan erre a területre. Figyeld, ahogy a kezek mozdulnak a légzés hatására. Érezheted, hogy a has minden belégzéskor hozzányomódik a tenyerekhez, kilégzésekkor pedig visszasüllyed. A légzésed legyen szabadon áramló, mély és egyenletes.

Hasi légzés hanyatt fekvésben
Hasi légzés hanyatt fekvésben

A hasi légzést jógagyakorlás elején ráhangolódásként, vagy a végén, a relaxációra való felkészülésként is végezheted. Vagy akár pihenésképpen a nehezebb ászanák között. De a jógán kívül is bármikor segítségül hívhatod, ha stresszhelyzetbe kerülsz. A leborulásban (Babapóz, Magzatpóz) végzett hasi légzés az emésztést is javítja azáltal, hogy a has finoman a combokhoz préselődik.

Szólj hozzá