Vegán receptek

Karácsonyi vegán keksz

Gyömbéres-fahéjas és kakaós-vaníliás ízesítésű vegán kekszek. Nagyon gyorsan elkészíthető, és mindenféle állati eredetű összetevőtől mentes.

Hozzávalók:

  • összesen kb. 0,5 kg fehér és teljes kiőrlésű liszt tetszőleges arányban
  • kb 125 g növényi margarin vagy kókuszzsír
  • 1-2 dl növényi tej
  • 5-10 dkg cukor (ízlés szerinti mennyiség)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál kakaópor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

A margarint kikevertem a cukorra és a növényei tejjel (rizstejet használtam). Majd hozzáadtam kb 30 dkg lisztet és a sütőport. Ekkor még nagyon lágy volt a tészta. Két részre osztottam. Az egyik adagba került a kakaópor és a vaníliás cukor, a másikba a fahéj és a gyömbér. Ezután még mindkettőhöz tettem egy kevés lisztet, hogy nyújtható állapotú legyen. (Ha viszont nagyon elvonja a nedvességet a kakaó vagy a fahéj, netán nagyon megborult volna a liszt az elején, mehet még bele növényi tej.)

Vékonyra nyújtottam a tésztát, kiszaggattam karácsonyi formákkal. Közepes hőfokon sütöttem, így nem égtek meg, de elég ropogósak lettek. A sütési idő a sütőtől függ, de miután megemelkedik a tészta, még kb 10 perc, de érdemes figyelni közben.

vegán karácsonyi keksz
Vegán karácsonyi kekszek

Szólj hozzá