Vörös áfonyás – mandulás vegán zabkeksz

Minden hozzávaló csomagolás mentesen is beszerezhető! kb 25 dkg zabpehely 2-3 dl meleg víz 1 evőkanálnyi növényi margarin vagy kókuszzsír pici só igény szerint cukor vagy más édesítő bármilyen liszt (ha túl lágyra sikerülne) 10-15 dkg aszalt vörös áfonya mandula (1-2 maréknyi) A mandulát egy tálba szórom és leöntöm forró vízzel, majd kb 5 percig hagyom ázni. Így könnyen lejön a barna külső héja. A zabpelyhet egy másik tálba teszem és szintén leöntöm forró vízzel, hagyom, hogy felszívja. Ha túl híg, mehet bele egy kevés liszt (akár zabliszt), ha viszont nem elég lágy, nem formázható, még egy kis víz (vagy zabtej akár). Hozzákeverem a kókuszzsírt, sózom, cukrozom, majd beleszórom a mandulát és a vörös áfonyát. Evőkanálnyi darabokban sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Lehetnek púposabbak vagy laposabbak is, a lényeg, hogy nagyjából egyforma alakúak és méretűek legyenek, hogy egyszerre készüljenek el. Közepes fokozaton érdemes sütni, a sütési időhöz viszont vedd figyelembe a kekszeid méretét és a sütőd kapacitását is (15-30 perc lehet). Más aszalt gyümölccsel és magvakkal is kipróbálhatod!