Vegán receptek

Epres – kölestúrós süti

Nagyon gyors vegán sütemény, bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető, nem kell bele semmilyen “tojáspótló”

Piskóta:

  • kb 2 evőkanál kókuszzsír
  • 0,5 – 1 dl meleg víz
  • cukor (ízlés szerinti mennyiség)
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj
  • kb 10 dkg liszt (sima fehér búzalisztet használtam)

Kölestúró:

  • kb 15 dkg hántolt köles megfőzve
  • 1-2 dl növényi tej (ha túl száraznak ítéled a kölest, de ha sok vízben főzted, elhagyható)
  • csipet só
  • cukor vagy más édesítő
  • fél citrom leve

+ annyi eper, amennyi felkarikázva lefedi az egészet

Először kb kétszeres vízben pici sóval felteszem főni a kölest. A kókuszzsírt kevés meleg vízben elkeverem, hozzáadom a sót, cukrot, majd a kakaót és a fahéjat, végül a sütőporral összekevert lisztet kisebb adagokba. Akkor jó, ha lágy, kissé folyós tésztává válik, amit könnyedén el lehet oszlatni egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Pár percig maximumon, majd alacsonyabb hőfokon érdemes sütni, kb 15 perc alatt kész (a sütőd teljesítményétől függ).

Ha a köles megfőtt és kihűlt belefacsarom a citromot. Ha teljesen felszívta a főzővizet, felöntöm növényi tejjel (rizs vagy zab). Fontos, hogy ne legyen túl híg a krém, mert lefolyhat. Rákenem a kihűlt piskótára és telerakom a felkarikázott eperrel. Szeletelés előtt érdemes kicsit betenni a hűtőbe. Bármilyen más szezonális gyümölccsel kipróbálhatod!

vegán epres süti
Vegán epres–kölestúrós süti – felülről
vegán epres süti
Vegán epres–kölestúrós süti – oldalról
vegán epres süti
Vegán epres–kölestúrós süti szelet

Leave a Reply