Vegán receptek

Borsóleves – Variációk egy témára

Nyáron friss borsóból, télen fagyasztottból vagy konzervből. Ha a tészta/nokedli/galuska nem tartalmaz tojást, tökéletes vegán étel! Hozzáadott olaj nélkül is elkészíthető

Hozzávalók a “fehér” leveshez:

  • 60-70 dkg borsó kifejtve
  • 3-4 sárgarépa
  • 2-3 szál újhagyma (elhagyható)
  • petrezselyemzöld
  • petrezselyemgyökér (annak, aki szereti)
  • ételízesítő (házi vagy kistermelői 🙂 )
  • őrölt fekete bors
  • víz
  • + cérnametélt vagy galuska (2-3 evőkanál búzadara, kb 0,5 dl víz, só, bors, esetleg apróra vágott/szárított morzsolt petrezselyemzöld – ne legyen túl lágy, kanállal lehessen kiszaggatni)

A borsót és a répát felteszem főni, teatojásban belelógatom az ételízesítőt, sózom, borsozom. Ha megpuhultak, hozzáadom az újhagymát és a petrezselyemzöldet. Majd beleszaggatom a galuskát vagy beleszórom a cérnametéltet és már csak 1-2 percig főzöm. Ha szükséges, a tészta előtt öntök még hozzá egy kis vizet.

borsóleves újhagymával cérnametélttel
“Fehér” borsóleves újhagymával és cérnametélttel

Hozzávalók a “piros” leveshez:

  • 60-70 dkg borsó kifejtve
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 tv paprika
  • petrezselyemzöld
  • petrezselyemgyökér (annak, aki szereti)
  • őrölt fekete bors
  • víz
  • + nokedli (2-3 evőkanál liszt, víz, só, kanállal kiszaggatva)

Kevés vízen megpárolom a hagymát, hozzáadom a répát, borsót, paradicsomot és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom. Ha megpuhultak, hozzáadom az paprikát és a petrezselyemzöldet. Majd beleszaggatom a nokedlit és már csak 1-2 percig főzöm.

“Piros” borsóleves nokedlivel, lecsósan

Leave a Reply