Nyáron friss borsóból, télen fagyasztottból vagy konzervből. Ha a tészta/nokedli/galuska nem tartalmaz tojást, tökéletes vegán étel! Hozzáadott olaj nélkül is elkészíthető
Hozzávalók a “fehér” leveshez:
- 60-70 dkg borsó kifejtve
- 3-4 sárgarépa
- 2-3 szál újhagyma (elhagyható)
- petrezselyemzöld
- petrezselyemgyökér (annak, aki szereti)
- ételízesítő (házi vagy kistermelői 🙂 )
- őrölt fekete bors
- só
- víz
- + cérnametélt vagy galuska (2-3 evőkanál búzadara, kb 0,5 dl víz, só, bors, esetleg apróra vágott/szárított morzsolt petrezselyemzöld – ne legyen túl lágy, kanállal lehessen kiszaggatni)
A borsót és a répát felteszem főni, teatojásban belelógatom az ételízesítőt, sózom, borsozom. Ha megpuhultak, hozzáadom az újhagymát és a petrezselyemzöldet. Majd beleszaggatom a galuskát vagy beleszórom a cérnametéltet és már csak 1-2 percig főzöm. Ha szükséges, a tészta előtt öntök még hozzá egy kis vizet.

Hozzávalók a “piros” leveshez:
- 60-70 dkg borsó kifejtve
- 3-4 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 tv paprika
- petrezselyemzöld
- petrezselyemgyökér (annak, aki szereti)
- őrölt fekete bors
- só
- víz
- + nokedli (2-3 evőkanál liszt, víz, só, kanállal kiszaggatva)
Kevés vízen megpárolom a hagymát, hozzáadom a répát, borsót, paradicsomot és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom. Ha megpuhultak, hozzáadom az paprikát és a petrezselyemzöldet. Majd beleszaggatom a nokedlit és már csak 1-2 percig főzöm.
