Jóga

Vriksászana – Fapóz, egyensúlygyakorlat

Minden egyensúlygyakorlat fejleszti koncentrációt, az egyhegyű figyelem képességét, összehangolja a két agyfélteke működését és javítja a testtartást is. Az, hogy egy egyensúlygyakorlatot mennyire stabilan tudunk kivitelezni, függ a pillanatnyi idegrendszeri állapotunktól. Tehát a jógapóz stabilitása az aktuális mentális és érzelmi stabilitásunkról is tanúskodik. Gyakran előfordul, hogy az egyik oldalon könnyedén sikerül elvégezni, a másikon viszont többször kibillenünk.

A Fatartás, Faállás vagy Fapóz sok kezdő és haladó jógázó kedvenc ászanája. Kezdőként már az kihívás, hogy egy lábon megálljunk, később pedig a kéz- és lábtartások variációival lehet továbbvinni az ászanát, fejlődni benne.

vriksászana
Vriksászana–Fapóz, kezdő verzió

Helyezkedj el alapállásban, Tádászanában. Keress magad előtt kb szemmagasságban egy fix pontot, amibe kapaszkodhatsz a tekinteteddel. Lélegezz lassan, nyugodtan Teljes tüdős jógalégzéssel. Hozd a testsúlyt a bal lábadra és emeld el a jobbot a talajtól. Már ez is egy egyensúly gyakorlat. Ha bizonytalannak érzed magad, maradhatsz itt is, csak tedd a jobb talpat a bal lábfejre. Állhatsz a fal vagy bármilyen mozdulatlan tárgy mellé, amelybe megkapaszkodhatsz, ha billennél.

Ha úgy érzed, készen állsz, csúsztasd feljebb a talpat a lábszáron és csípőből forgasd ki. Ha a medence is elfordult jobbra, hozd vissza középre, a jobb térdel pedig hátrafelé törekedj. Ha megy, a combbelsőre is felhelyezheted a talpat. Hogy megmaradjon a talp a combon, szorítsd bele egészen a sarkat. Ott állj meg, ahol még kényelmes, de érzed, hogy dolgozol az ászanában. Ügyelj rá, hogy a térden soha ne támaszd a talpat, hiszen a térdízület nagyon érzékeny. Ha a lábtartás megvan és stabil vagy, zárt a tenyereket a mellkas előtt. Természetesen továbbra is balanszírozhatsz a kezekkel vagy kapaszkodhatsz is. Amikor készen állsz, nyújtózz fel a karokkal.

Vriksászana fapóz
Haladó verzió, fél lótusz lábtartással

Ha felnyújtóztál, próbáld a karokat teljesen kinyújtani, a felkarok a fülek mellett, de a vállak süllyednek lefelé, távolodnak a fülektől. A tenyerek tövét is simítsd össze, nyújtózz a kézujjakkal is. Tarthatod csak egymás fele fordítva a tenyereket, ha nem sikerül nyújtott karral összeérinteni.

Haladó verzióban a lábfej kerülhet a combtőhöz Féllótusz tartásba. Ilyenkor is törekedj a csípőnyitásra, ne forduljon el a medence, és a sarok a test középvonalán helyezkedik el.

Ha megtaláltad a saját, aktuális verziódat, maradj a végpontodban legalább öt mély légzésig. Majd lassan bontsd a pózt: először a karokat engedd le, majd a lábat hagyd lecsúszni és lépj vissza a másik mellé. Pihenj néhány légzésig, engedd, hogy rendeződjenek az érzetek. Majd végezd el a gyakorlatot jobb lábon állva is.

A légzésed végig legyen egyenletes és nyugodt, ha szétesik a légzés, könnyen szétesik a póz is. Ha mégis kibillensz az egyensúlyodból és letetted a lábat, építsd fel újra a gyakorlatot, fokozatosan, az elejétől, ne próbálj meg visszaugorni a végpontba.

Vrkisászana kivilágított sófal előtt

Ha sikerült stabilan, szinte mozdulatlanul belehelyezkedned a Vriksászanába, próbáld a testsúlyodat a teljes talpon eloszlatni és a lábujjakkal sem kapaszkodni a talajba, a medencét pedig tartsd stabil középhelyzetben.

Haladó jógázóként megpróbálhatod a tekintetet lassan a nyújtózó kezek tövére vezetni. Vagy hunyd le a szemet, amikor megérkeztél a végpontodba, egészen különös tapasztalat lesz. Kipróbálhatod azt is, hogy végig csukott szemmel mész bele az ászanába. Figyeld meg, hogy így meddig jutsz el, sikerül-e a combra tenni a lábat és nyújtani a karokat.

Szólj hozzá