Levendula

Biztosan működő házi szúnyogriasztó spray

Ez a szúnyogriasztó természetes összetevőjű, bőrbarát, vegán, olcsó és bizonyítottan hatásos.

Nyáron nagyon kellemes a szabadban jógázni, a szúnyogok viszont elronthatják az élményt. Nem éppen vegán dolog agyoncsapkodni őket, így mindenképp szükséges szúnyogriasztót használni. Ha környezetbarát, csomagolásmentes megoldást keresel, a legjobb, ha te magad készíted el.

jógahíd levendula
Csakrászana a levendulamező mellett

A kereskedelmi forgalomban kapható szúnyogriasztóknak is a citronella a fő hatóanyaga. Ez a növény különbözik a citromfűtől, de az illata hasonló, ahogy a neve is utal rá, citromra emlékeztető. A citronella illóolaja rovarriasztó hatású, a levegőbe permetezve pedig semlegesíti a kellemetlen szagokat. És ami még nagyon fontos, a bőrt egyáltalán nem irritálja.

A házi szúnyogriasztó elkészítése

Fogj egy kisebb szórófejes flakont vagy üveget (pl. kiürült, kiöblített pumpás dezodor). Töltsd meg vízzel és cseppents bele citronella illóolajat. 75 ml-es üvegbe kb 20 cseppet tettem. A hatékonyságot fokozhatod eukaliptusz olajjal is, ebben az esetben 10-10-et cseppents az üvegbe. Sok bolti rovarriasztó termék szintén tartalmaz eukaliptuszt is. Ha szeretnél, adagolhatsz még hozzá 5-10 csepp kozmetikai célra is használható levendula olajat, ez sem a szúnyogok kedvenc aromája. Ráadásul a levendulának bőrápoló hatása is van, és az esetleges már meglévő csípéseid viszketését, gyulladását is enyhíti.

Levendula Jóga a szabadban
Levendula Jóga a szabadban

A keveréket jól rázd össze, majd spricceld a bőrödre és csak hagyd, hogy megszáradjon rajtad. Ügyelj az illóolajok használatával kapcsolatos általános szabályokra, tehát sérült bőrre, sebre ne kerüljön, szembe és szájba se jusson a permet. Az illóolajok töményen ne érintkezzenek a bőröddel (a levendulát kivéve, hacsak nem vagy rá allergiás)! Mindenképp olvasd el a használati útmutatójukat is, és végezz bőrpróbát, ha még sosem használtad őket!

Ez a házi készítésű természetes rovarriasztó valóban hatásos! Láttam, ahogy a szunyi közel repül a karomhoz, majd elszáll. Tapasztalataim alapján kb. 1 óra a hatása, de érdemes újra lefújni magad, ha érzed, hogy támadnak megint. Nagy melegben, illetve ha intenzíven mozogsz is gyorsabban párologhat!

Szólj hozzá