Cukkinifasírt két változatban
Két teljesen különböző ízvilágú vegán cukkini fasírt receptjét találod ebben a bejegyzésben. Mindkét változat serpenyőben és sütőben is elkészíthető, többféle körettel, salátával és öntettel kombinálható.
Cukkinifasírt liszttel és keleti fűszerezéssel
- 1 közepes cukkini
- 10-15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy bármilyen GM)
- kurkuma
- füstölt pirospaprika
- őrölt görögszénamag
- só
- őrölt színes bors
- kb fél dl olaj (napraforgó vagy olíva)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
Lereszelem nagy lyukú reszelőn a cukkinit, sózom és egy kicsit állni hagyom. Leöntöm róla a levet, amit eresztett. Belekeverem az apróra vágott hagymákat, a fűszereket és az olajat, majd hozzáadok annyi lisztet, hogy jól formálható állaga legyen. Egyforma méretű korongokat készítek belőlük, majd a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom (kb. 10-14 darab lesz). Sütés közben át kell forgatni, hogy mindkét oldala megpiruljon.

Cukkinifasírt zsemlemorzsával és magyaros fűszerezéssel
- 1 közepes cukkini
- zsemlemorzsa (annyi, amennyitől megfelelő állaga lesz)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- őrölt fekete bors
- só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- őrölt édes pirospaprika
- őrölt füstölt pirospaprika
- őrölt köménymag
- kb fél dl olaj (pl. hidegen sajtolt napraforgóolaj)
Lereszelem nagy lyukú reszelőn a cukkinit, sózom és egy kicsit állni hagyom. Leöntöm róla a levet, amit eresztett. Belekeverem az apróra vágott hagymákat, a fűszereket és az olajat, majd hozzáadok annyi zsemlemorzsát, hogy jól gyúrható legyen. Korongokat formálok belőlük, majd még egyszer megforgatom picit a zsemlemorzsában. Sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben süthető ez a fasít is, kb. 10-10 percig mindkét oldalát (a sütőd teljesítményétől függően).
