Jóga

Mi a jóga?

A jóga egy folyamat, amely által a gyakorló kijuthat az élet és a halál örök körforgásából. Amíg nem sikerül ezt elérnie, addig is értelmes és boldog életet élhet a jóga által. A jóga az önismeret és az önmegvalósítás útja. Maga a jóga szó szanszkrit eredetű, a jelentése „újra összekapcsolódni az Abszolút Igazsággal”. A jóga szó másik jelentése az érzékek “igába hajtása”, az elme fegyelmezése, kontrollja. Ezáltal lesz képes az jógázó a lényegtelen dolgokat figyelmen kívül hagyni és a lényegesekre odafigyelni.

A jóga egy spirituális folyamat, amely felemel egy olyan tudatszintre, amelyben az eredeti lelki természet megvalósítható. Az ember a teste és az elméje szabályozása által próbálja megismerni saját eredeti önvalóját.

A jóga nemcsak egy filozófia, hanem egyben az általa tanított lételméleti alapelvek gyakorlati alkalmazása is. A jóga egy életmód, egy hitvallás, törekvés az emberi lét igazi céljának felkutatására. A megszerzett elméleti ismeretek úgy lesznek tökéletesen elsajátítottak, ha mindezt a hétköznapokban is alkalmazzuk.

Az ászanák segítenek a fizikai testet egészségesen tartani, a légzőgyakorlatok pedig az idegrendszerre is jótékonyan hatnak. A különböző relaxációs technikák által a csapongó elme képes lesz egy pontra fókuszálni, a meditációban pedig megtapasztalható a lélek valódi természete.

Szólj hozzá